by : bunda vee
Bahan Untuk Kek Snow Cheese cake :
100 gm tepung tepung gandum*
60 gm tepung jagung*
1 sk baking powder*
1 sb ovalette
100 gm gula kaster
4 biji telur
2 biji kuning telur
50 ml air sejuk (air dari peti sejuk)
75 gm mentega cair
Bahan Untuk Krim Snow Cheese cake :
250 gm cream cheese philadelphia
120 gram susu pekat manis
50ml UHT Whipping cream (opsyenal: jika mahu buat
cheese meleleh)
Satukan kesemua bahan dan putar sehingga tidak
berketul ketul. Adunan memang cair.
Untuk Topping Snow Cheese cake :
250 gm kraft cheddar cheese (parutkan)
Cara Buat Snow Cheese cake :
1. Satu dan ayakkan bahan bertanda*. Kemudian
masukkan semua bahan bahan kecuali mentega cair dan putar.
2. Putar dengan kelajuan sederhana sehingga pekat
dan putih. Akhir sekali masukkan mentega cair. Putar lagi sehingga sebati dan
pekat.
3. Sediakan acuan yang telah dialas dengan kertas
minyak atau yang telah disapu dengan sedikit butter.
4. Bakar dalam acuan dengan menggunakan api atas dan
bawah selama 45 minit ke 1 jam, dengan kepanasan 160C.
5. Bila sudah masak biarkan sejuk. Bila dah sejuk,
ambil pisau kek dan potong di tengah-tengah kek supaya menjadi dua bahagian.
6. Sapukan krim cheese di atas separuh kek tadi,
kemudian letakkan sebahagian lagi kek di atasnya.
7. Sapukan lebihan krim cheese sehingga menutupi
seluruh kek.
8. Akhir sekali taburkan cheese kraf yang telah
diparut tadi ke seluruh permukaan kek sebagai toppingnya.
9. Masukkan dlm peti ais dalam 1-2 jam. Lepas tu
baru potong.
0 Response to "Resep Dan Cara membuat Snow Cheese cake"